Zasadnutie zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky hospodárskej spolupráce

30.10.2013 Bratislava

Bratislava (30.10.2013) – V Bratislave sa uskutočnilo prvé zasadnutie Zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky hospodárskej spolupráce. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Dušan Petrík. Vedúcim maďarskej delegácie bol štátny tajomník pre zahraničné záležitosti a vonkajšie ekonomické vzťahy Predsedníctva vlády Maďarska Péter Szijjártó. Pri príležitosti zasadnutia zmiešanej slovensko-maďarskej komisie sa konalo aj slovensko-maďarské podnikateľské fórum, ktorého sa zúčastnilo 53 podnikateľských subjektov.

Významný impulz rozvoju slovensko-maďarských hospodárskych vzťahov dal summit vlád oboch krajín už 2. júla 2013 v Budapešti, kde predsedovia oboch vlád podpísali memorandum o spolupráci, ktoré vymedzuje hlavné smery hospodárskej kooperácie Slovenska a Maďarska a práve tieto podnety sú aj hlavnými témami tohto stretnutia.

„Očakávam, že 1. zasadnutie Zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre otázky hospodárskej spolupráce vytvorí priestor napríklad pre diverzifikáciu našej obchodnej spolupráce s dôrazom na výrobné kooperácie a inovácie, zakladanie spoločných podnikov, spoluprácu v oblasti energetiky a spoluprácu vo vede a výskume.“, povedal v tejto súvislosti štátny tajomník MH SR Dušan Petrík.

Experti prediskutovali najmä otázky hospodárskej spolupráce zamerané na oblasť energetiky a automobilového priemyslu. V oblasti energetiky obe strany vyjadrili ochotu spolupracovať pri implementácii projektov spoločného záujmu v sektoroch elektroenergeticky, plynárenstva a prepravy ropy definovaných na základe nariadenia a usmernenia pre transeurópsku energetickú infraštruktúru (TEN-E).

Strany považujú rozvoj hospodárskej spolupráce najmä v sektore malých a stredne veľkých podnikov za kľúčovú oblasť, ktorá prispieva k rastu konkurencieschopnosti a zvyšovaniu zamestnanosti oboch krajín. Vyzdvihli aktivity obchodných a priemyselných komôr oboch krajín, ako aj agentúr HITA a SARIO.

Na záver rokovania Obchodná a priemyselná komora župy Pešť, štatutárne župné mesto Érd a Bratislavská regionálna komora SOPK podpísali memorandum o spolupráci.

Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región